LÄSVÄRT

LÄSVÄRT

Maskiner gör bättre whisky… men inte på egen hand

Av Oskar Bruno | 2021-10-19

Skötseln av ett destilleri under drift kan hanteras manuellt – av någon som går runt och öppnar, stänger, slår på och av, mäter och kontrollerar. Alternativet är att automatisera och låta maskinerna sköta delar av arbetet. Vi har valt det senare. Här förklarar vi varför vi anser att det ger oss en fördel.

Läs mer

Därför är det bättre att destillera under vakuum

Av Oskar Bruno | 2021-10-15

På Agitator destilleras spriten under vakuum. Det är vi näst intill ensamma om bland världens maltwhiskydestilleriet. Men hur går det till och vad blir slutresultatet?
Här kommer en förklaring på två nivåer. Den enkla lekmannaförklaringen och den mer detaljerade, för dig som gillar detaljer.

Läs mer

Amerikansk intervju med Agitators destillerichef

Av Björn Lönnberg | 2021-10-05

Agitators destillerichef Oskar Bruno berättar i den amerikanska videopodden ”A Sip Of Knowledge” om vakuumdestillering, dubbla uppsättningar pannor, vår lagringsstrategi och mycket annat av det som gör Agitators whisky så unik.
Klicka och se hela intervjun.

Läs mer

Därför är jästen så viktig för smaken

Av Petra Caspolin | 2021-10-04

För att tillverka whisky behövs bara tre enkla råvaror: spannmål, vatten och jäst.
Det finns de som behandlar jäst enbart som den där jobbiga tredje grejen som behövs för att omvandla socker till alkohol. Men för oss har jästen en central roll i att skapa de smaker vi vill ha på den färdiga whiskyn.

Läs mer

Varför lagra whisky på fat av kastanj?

Av Petra Caspolin | 2021-08-17

I Skottland är det inte tillåtet att lagra whisky på något annat än ekfat. Vi som producerar whisky utanför Skottland har dock möjlighet att experimentera med andra träslag. Åndå dominerar eken stort. Det tycker vi är tråkigt. Här berättar vi om varför vi förälskat oss i fat av kastanj.

Läs mer

Poängen med en kvarn som blöter malten

Av Petra Caspolin | 2021-08-17

Att ha en kvarn som blöter malten före och under malning är fortfarande relativt ovanligt bland världens whiskydestillerier. Men blötmalning har tydliga fördelar som gör att det börjar bli allt vanligare i bryggerivärlden och nu även hos lite modernare whiskydestillerier.

Läs mer

10 frågor till destillerichefen

Av Petra Caspolin | 2021-08-16

Oskar Bruno är destillerichef på Agitator. Det var hans idéer om ett destilleri som redan från början designades för att använda mer modern teknik som var grunden för företaget. Här berättar han om såväl tankarna bakom Agitator som om sig själv och om sin väg in i branschen.

Läs mer

Reportage i SVT

Av Petra Caspolin | 2021-07-23

SVT Västmanland besökte vårt destilleri precis när den äldsta spriten var lagrad i tre år.

Läs mer